Örömmel vettük a meghívást, hiszen nekünk is a legnagyobb szívügyünk a Kadarka! Imádjuk a fajta színességét; rosé gyöngyözőbort és prémium vörösbort is készítünk belőle…Mindkettőt kóstolhatja a nagyérdemű
Jekl Pincészet: 10hektáros családi borászat a Villányi borvidéken. Két stílusban dolgoznak; Jekl borok mind fajtaborok, az IL PRIMO-k pedig cuvéek, a második generáció fiatalos megnyilvánulásai…
Minőség kompromisszumok nélkül
A nemzedékek óta borkészítéssel foglalkozó Koch borászat a Hajós-Bajai és a Villányi borvidéken található. A borászat 150 hektáron gazdálkodik, 40 fajta minőségi és prémium bort készít. 2014-ben az Év pincészete díj elismerését, míg 2019-ben az Év Bortermelője és a Legjobb Európai Borászat címet vehette át. A pincészet borai közül kiemelkedőek a bioborok, a cserszegi fűszeres és a kadarka. Koch Csaba harminc hektárról bio bort és legújabb innovációként frissen préselt gyümölcslevet készít.
A Szekszárdi borvidéken található Lajvér Borbirtok különlegességei: ultramodern, tiszta vonalú stílus,
kompromisszumoktól mentes borkészítés, ami a szőlő kíméletes feldolgozásán és a modern gravitációs technológián alapul, tájba illeszkedő, építészetileg kiemelkedő épület, melynek építése során a műanyagok minimalizálására törekedtek, olyan természetes anyagokat használva, mint a fa, beton, kő, fém és üveg. A
100 bő befogadására alkalmas Borbisztró páratlan panorámával rendelkezik, tökéletes helyszínt biztosít esküvőknek, családi és céges rendezvényeknek egyaránt.
Minden egy ajándékba kapott szőlőparcellával kezdődött, még egyetemista korunkban. Egy több, mint 80 éves karós kadarka ültetvény volt a Pincefalu szívében, a Kolostor-domb tetején. Alig húszéves szőlész-borász hallgatók voltunk ekkor, ám az idős tőkék és a csodás környezet azonnal magával ragadott bennünket. Nyilvánvalóvá vált, hogy szülőfalunkban képzeljük el a jövőnket. Nem indult könnyen, de évről évre egyre jobban hiszünk a Hajós-Bajai borvidék adottságaiban, a löszös agyagtalajban, a mészben gazdag homokos talajban, a hagyományos fajtákban. Mindkettőnk kedvenc fajtája a kadarka, így nem volt kérdés, hogy mire építjük a birtokot. Ma már közel tíz hektáron gondozzuk a saját művelésű szőlőterületünket, melynek legszebb kincsei a megmentett öreg kadarka tőkék, a különböző fajtaváltozatok. Minden egyes szőlőtőkét saját kézzel, organikus gazdálkodásban művelünk. A borokat tradicionális szemlélettel készítjük: nem adunk hozzájuk, illetve nem veszünk el belőlük semmit. Az így létrejövő natúrborok a termőhelyről, a borász egyéniségéről mesélnek. Mi ebben hiszünk. Boraink a limitált palackszámok miatt helyi vendéglátásban kóstolhatók és vásárolhatók, emellett hazánkban, illetve a világ több más országában is az éttermi kultúra, a gasztronómia szerves résztvevői.
Pincészetünk 30 hektáron gazdálkodó többgenerációs, családi birtok az Egri Borvidéken, mely jövőre ünnepli megalapításának 40. évfordulóját. A borkészítésnél fő szempontunk a régi egri ízvilág megőrzése mellett a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal. A kadarka mindig is különleges helyet foglalt el a szívünkben. Több évtizede ápoljuk, óvjuk ezt a szőlőfajtát. 2003-ban telepítettük az első ültetvényeket, azóta 3 hektáron gazdálkodunk.