A Heimann család évek óta Magyarország úttörő vörösbor-termelői közé tartozik. id. Heimann Zoltán és Ágnes visszatértek a család szekszárdi, paraszti múltjához. A klasszikus Heimann borcsaládban kifinomult, rétegzett házasításokat készítenek.
Fiuk, ifj. Heimann Zoltán 6 évnyi külföldi tanulás és tapasztalatszerzés után tért haza és állt be a családi cégbe. Feladatának tekinti, a szülői örökség továbbépítésén túl az őshonos kadarka és kékfrankos szőlőfajták újrafogalmazását: erről szól a Heimann & Fiai termékcsalád.
Id. Heimann Zoltán az alábbi megtisztelő díjak kitüntetettje: 2011-ben a baden-württembergi ArtVinum – Az Év Európai Borszakértője, 2017-ben a lengyel Wino Magazin szerint Az Év Embere, 2023-ban pedig a magyar Borászok Borásza.
2019-ben elkezdték a szőlészet átállítását organikus művelésre. Az első bio Heimann bor a 2023-as Szekszárd Kadarka lesz, és az idei Iván-völgy Kadarka Túrán már kóstolni is lehet majd!
A szekszárdi borvidéki összefogásnak elkötelezett hívei és mozgatórugói.
Vida Péter az elmúlt 30 évben a borvidék egyik korai úttörőjeként a kezdetektől részt vett annak újradefiniálásában. Munkáját 2011-ben a szakma a legrangosabb hazai díjjal „az év bortermelője Magyarországon” tüntette ki. Megelőzve idejét, már a kezdetektől fogva elkötelezett a helyi fajták mint kadarka, kékfrankos és bikavér iránt melyek szerinte legjobban képviselik a borvidék stílusát. Családi borászatként, az új generációval közösen immáron 23 hektár területen dolgoznak Szekszárd legjobb adottságú völgyeiben. „Figyelmünk központja a dűlőinkben van. Elkötelezettek vagyunk, hogy a természettel összhangban dolgozzunk és megőrizzük annak állapotát a következő generációk számára.” – Vida Péter
Bonsai Öregtőkés Kadarka borunk egymást követő két évjárata is a fajta valaha legmagasabb elismerését, 95 pontot kapott a nemzetközi Decanter Magazinban. Végre a világ is kezdi elhinni nekünk azt, amiben mi már régóta hiszünk, azaz, hogy egy kadarka is ott lehet a világ legmagasabban jegyzett borai között! A túrán, öreg tőkéink klónszelekciójából a már általunk telepített ültevényről származó Petit Bonsai Kadarka borunk lesz kóstolható, ami egy vibrálóan friss és gyümölcsös, igazán élvezetes kadarka.
Családi pincészetként jelenleg 13 hektáron dolgozunk a Szekszárdi borvidéken. Fő fajtánk a kékfrankos, mely a bikavéreink alapanyagát is adja. Az évjárattól függetlenül minden évben a legmagasabb minőségű szőlő betakarítása a cél, ennek érdekében a lehető legnagyobb gondossággal dolgozunk az ültetvényeinken. Dűlőszelektált borainkon keresztül szeretnénk bemutatni a borvidék kiváló adottságait, melyeket mi is folyamatosan tanulunk. Kiemelt területeink: Iván-völgy, Porkoláb-völgy, Görögszó. Borainkat a lendületes savak, a fajtakarakteres ízek és az elegancia jellemzi.
A vállalkozás a feleségem nagyapjának ragadványnevéből /”Tüske”/ kapta a nevét. Én mint kertésztechnikus, több mint tíz éves nagyüzemi gyakorlat után váltottam szőlőtermesztésről borászatra.
Az eltel pár évtized alatt szekszárdi borvidék több jó fekvésű dűlőjében / Iván-völgy, Baranya-völgy, Kerék-hegy, Leányvár / telepítettem el 11 ha kékszőlőszőlőt termő területet. A fajták Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc, de a 2010 őszi több klónból álló kerékhegyi Kadarkára vagyok a legbüszkébb. A kis terhelés és optimális tápanyagellátás a betegségeknek fokozottan ellenállóvá és szellőssé teszi a tőkéket, így egyszerűbb, környezetkímélő műveléssel állítható elő a szőlő. Vallom, hogy ami a növénynek a legjobb a jó nekem is. A termés az Iván-völgy aljában lévő tanyában kerül feldolgozásra rozsdamentes acéltartályokban és néhány nyílt kádban szükség esetén hűtve, illetve késői szüretnél melegítve. A fahordós érlelés itt Istifán-gödörben lévő „ősi” több mint száz esztendős épület löszbevájt pincéjében lehetséges. A boraim nagyobb részét idősebb nagy fahordókban érlelem, időnként csak egy-egy tételhez beszerezve újat.
Így az érlelt vörösöknél sikerül közepes testtel egy fűszerességet biztosítani. Ebből a sorból felfelé kiemelkedik a „Annus” Cabernet sauvignon, melynek az alapanyaga jó évjáratokban a hidaspetrei védett fekvésben termő fél hektáron terem és amerikai tölgyben érik.
A rozé és siller viszont kimondottan könnyebb – reduktív gyümölcsös borok.
Késő tavasztól az ősz elejéig tudok egyeztetett időpontban kóstoló vendéget fogadni a pincetetőn a kóstoló teraszon.
Szekszárdon, az iván-völgyi domboldalon áll, az anno Németh dédszülők által épített nádtetős, vertfalú présház utódja. Borászatunk négy generációra visszatekintő tradícióval bír, mégis a fiatal, folyamatosan megújulni képes, dinamikusan fejlődő szekszárdi borászatok közé tartozik.
Szüretkor, 10 hektárnyi termés kerül feldolgozásra. Közel ötvenezer palack bort készítünk évente, kidomborítva a terroir előnyeit, lehetőségeit. Bővítjük a technológiánkat, mégis olyan tradícionális pincészet kívánunk maradni, ahol a borász álmodja meg a borokat, együtt él a területeivel és ténylegesen az Ő keze munkája révén születik meg a bor.
Szőlőterületeink a Szekszárdi borvidék kiemelt adottságú dűlőiben helyezkednek el. Boraink sokszínűségét a tartályos és/vagy hordós érlelési lehetőség mellett az adja, hogy területileg más-más dűlőből és többfajta szőlőültetvényről származnak. A borok a tradicionális és a modern technológia ötvözésével készülnek.
Mottónk: „Dűlőből, spontán.”
Egy kávéház, ami nem csupán egy épület, sokkal inkább egy közösség, amit a kávé iránt elkötelezett vendéglátókon túl a szekszárdi polgárok, borászok, a vidékre kíváncsi turisták és még sok sok kedves ember alkot.
Ez a rövid gondolat sokat elárul arról, amit szakmailag képviselünk – A kávé múltja és jövője a jelenben. Kutatjuk a kávékészítés minden apró részletét. A Costa Rica-i Lourdesben található ültetvényen évek óta kísérleteket végzünk a kávé termesztés és feldolgozás témakörében, a kávézó melletti kávépörkölőnkben a legkorszerűbb berendezésekkel végezzük a kávé pörkölését és a 21. század legfejlettebb technológiájával készítjük az italokat a pultban. Feszegetve a határokat, ám tiszteletben tartva a múlt minden eredményét.
Megalakulásunk óta számos hazai és nemzetközi elismerésben részesítették szakmai munkásságunkat, melynek minden pillanatban igyekszünk megfelelni.
A kávé mellett sok figyelmet fordítunk a helyi értékek ápolására, és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a kiváló szekszárdi borászok mellett, a kezdetektől részesei vagyunk az „Ivánvölgyi Kadarka Túrának”. Mert ez a rendezvény is tükrözi, hogy a barátság, a vendégszeretet, a kiváló bor, a csodás szekszárdi táj, épp úgy az életünk része, mint a kávé, amin keresztül kifejezzük önmagunkat.